Alabama Law for Volunteer First-Responder
Vehicle Operators

M any communities rely on volunteer fire departmerits their fire protection and EMS response.

We as Alabama State Troopers often work alongsidkimteer firefighters and EMS volunteers, and
we appreciate the efforts of these volunteers.

This brochure is provided to educate volunteer faad EMS personnel as to their responsibilities and
legal considerations while responding to calls feervice in an effort to keep them
-- and the community they serve -- safe.

Frequently Asked Questions

Q: As a volunteer firefighter, may | use red lightsd a siren in my personal vehicle when responiding
service calls?

A: No. Alabama State law restricts the use of enmengéights and siren to designated emergency
vehicles.

Q: Who can designate a vehicle as an “emergency leéhic

A: Alabama State law (code T32-5A-115) states thbt the director of the Alabama

Department of Public Safety or police chief of aaarporated city has the authority to designate a
vehicle as such.

Q: Will the director of ADPS designate a persongbiivately owned vehicle as an “emergency
vehicle™?

A: No. Only a “publicly owned” vehicle will be consited for designation as an “emergency vehicle.”

Q: As a volunteer firefighter or volunteer EMS oparata privately owned vehicle, am | able to violate
such traffic laws as speed limit, red lights, stgms, etc., when responding to calls for service?

A: No. While operating a privately owned vehicle, yoa required to obey all laws.

Q: If I am qualified and am driving the departmentte truck or other emergency vehicles to a calhwit
lights and siren activated, am | allowed to violaédfic laws?

A: State law allows emergency vehicle operators, whig@onding to emergency calls, to violate traffic
laws ONLY while demonstrating due regard for pulsiéety. (For example, when responding to an



emergency call and you encounter a red light, yay anly go through that intersection AFTER you
have determined such movement can be made safely).

Q: While operating an emergency vehicle to an emenrgealt, am | required to have lights AND siren
activated?

A: Yes. State law requires that an emergency vehale hat least one lamp (red for fire/EMS, blue for
police) AND an audible siren to be in compliancéwthe law.

Q: Can I have emergency lights on my personal veffiitiés parked at an incident scene road side?
A: Yes, you may do so as long as the vehicle is paskeitie side of the road and not in motion.
Q: Can a sheriff authorize an emergency vehicle ifhbiscounty?

A: No. Under Alabama law, ONLY the director of the Béana Department of Public Safety or the chief
of police of an incorporated city has the authaiityglesignate a vehicle as an “emergency vehicle.”

Section 32-1-1.1 defines
“emergency vehicle” as:

(3) AUTHORIZED EMERGENCY VEHICLE. Such fire deparént vehicles, police vehicles and ambulances as
are publicly owned, and such other publicly or atély owned vehicles as are designated by the @ire¢ Public
Safety or the chief of police of an incorporatey.ci

Section 32-5A-115

Operation of vehicles on approach of authorizedrgerey vehicles; signals on emergency vehicleg; diit
emergency vehicle driver.

(a) Upon the immediate approach of an authorizeergemcy vehicle equipped with at least one lighdaad and
audible signal as is required by law, the driveewdry other vehicle shall yield the right-of-waydashall
immediately drive to a position parallel to, ancthsse as possible to, the right-hand edge or ctithe roadway
clear of any intersection and shall stop and renmaguch position until the authorized emergendyicle has
passed, except when otherwise directed by a poffier.

(b) This section shall not operate to relieve theed of an authorized emergency vehicle from thtydo drive
with regard for the safety of all persons usinghitghways.

(c) Authorized emergency vehicles shall be equippitid at least one lighted lamp exhibiting a cotblight as
hereinafter provided visible under normal atmosjghesnditions from a distance of 500 feet to trenfrof such
vehicle and a siren, exhaust whistle, or bell cépabgiving an audible signal. The color of thghied lamp
exhibited by police vehicles may be red or blue tnedcolor of the lighted lamp exhibited by the fdepartment
and other authorized emergency vehicles, includimgulances, shall be red. No vehicle other thaoliagovehicle
will use a blue light. An amber or yellow light mbg installed on any vehicle or class of vehiclesighated by the
Director of Public Safety, but such light shallseas a warning or caution light only, and shatlcause other
vehicles to yield the right-of-way. This provisishall not operate to relieve the driver of an eraroy vehicle
from the duty to drive with due regard for the $afef all persons using the highway nor shall atpct the driver of
any such vehicle from the consequences of an arpieixercise of such right-of-way.

(Acts 1980, No. 80-434, p. 604, §4-106; Acts 1984, 81-803, p. 1412, §1.)

For more information, please contact
the Alabama Department of Public Safety’s Publicfoxmation/Education Unit
at 334.242.4445,



